\"/
\"/ \"/    

Navštívili jsme na webu: 1001 informačních technologií

Josef Kotrba, ÚVT MU
Ročník X - číslo 5, červen 2000
Citace: J. Kotrba. Navštívili jsme na webu: 1001 informačních technologií. Zpravodaj ÚVT MU. ISSN 1212-0901, 2000, roč. X, č. 5, s. 18-19.
Tematické zařazení: Webové zdroje a technologie
Článek je součástí seriálu Navštívili jsme na webu
 předchozí článek | následující číslo 

http://www.1001.cz/

Zajímáte se o hardwarové novinky? Chcete se orientovat v obrovském množství pojmů a zkratek, které nám výrobci hardwaru neustále předkládají? Pak právě vám jsou určeny stránky serveru 1001 IT. Jak vyplývá z názvu, hlavní náplní serveru je přinášet aktuální informace o nových produktech a službách firem zabývajících se IT. Tím však nabídka dostupných služeb nekončí. Autoři přidali inzerci, adresář firem a výrobců, on-line ceníky a spoustu dalších informací. Co tedy jednotlivé odkazy přináší:

Hlavní stránka

Dominantním prvkem úvodní stránky jsou dvě tabulky, které zobrazují nejčtenější témata daného dne. Zbylá část stránky je rozdělena do tří kategorií: Aktuality, Recenze, Tiskové zprávy.

Část Aktuality obsahuje seznam krátkých tiskových zpráv. Každá zde uvedená položka je opatřena nadpisem, obrázkem (většinou logem firmy, které se článek týká), počtem návštěvníků a kratičkou větou nastiňující obsah celého textu. Následuje odkaz na kompletní text aktuality, která se zobrazí vždy v novém okně. Aktuality jsou pravidelně přidávány. Na hlavní stránce lze najít posledních patnáct odkazů, zájemci o starší témata mohou využít přehledu témat.

Další, neméně zajímavou částí jsou Recenze. Recenzovaný produkt je nejprve čtenáři představen, poté následuje kompletní charakteristika a porovnání s konkurencí. Jedná se o delší texty, obvykle doplněné obrázky a grafy.

Poslední částí hlavní stránky jsou Tiskové zprávy. Zde jsou zveřejňována tisková oznámení jednotlivých firem, ale také jinak těžko zařaditelné texty.

Adresář firem

V nepřeberném množství subjektů nabízejících výpočetní techniku je velmi obtížné se orientovat a ne každý obchodník je schopen zajistit produkty, o něž má zákazník zájem. Při podobných problémech lze s výhodou použít adresář firem. Pomocí něj lze například vyhledat firmy distribuující určité zboží v dané lokalitě nebo zabývající se určitou činností.

Adresář výrobců

Adresář obsahuje seznam výrobců výpočetní techniky, především hardwaru. Chybí-li v seznamu nějaký výrobce, je možné jej doplnit nebo napsat administrátorovi a ten údaje v krátké době doplní. Výrobce se vyhledává pomocí jednoduchého formuláře. Po odeslání dotazu je zobrazena přehledná tabulka s počtem evidovaných produktů požadovaného výrobce a odkazem na jeho domovskou stránku.

Bazar IT

Velmi pěkně zpracovanou a hojně využívanou službou jsou stránky skrývající se pod odkazem Bazar IT. Jak název napovídá, jedná se o inzertní službu, kde může každý uživatel vyhledávat v již zadaných inzerátech nebo přidat vlastní inzerát. Pokud již nabídka není aktuální, lze ji zrušit. Vše je jednoduché a přehledné. Inzeráty jsou rozděleny podle typu na koupi a prodej, dále se dělí do jednotlivých rubrik. Velmi užitečná je možnost vyhledávat podle klíčového slova ve všech rubrikách. Samozřejmostí je možnost zvolit kritérium třídění.

On-line ceníky

V on-line cenících se soustřeďují ceny hardwaru na našem trhu. Ty mají sloužit velkoobchodům a maloobchodním prodejcům výpočetní techniky pro porovnávání cen s konkurencí a koncovým uživatelům, aby si mohli vybrat komponenty za nejlepší cenu. Zobrazená tabulka předkládá koncové ceny, určené běžnému zákazníkovi při koupi jednoho kusu výrobku. K těmto cenám má přístup každý. Pro získání přístupu k velkoobchodním ceníkům je nutné se zaregistrovat. To může učinit každá fyzická nebo právnická osoba, která má přiděleno IČO. Orientace v cenících je velmi jednoduchá. U každé položky se zobrazí skupina, do níž výrobek patří, název výrobku a cena, odkaz na technická data výrobku, odkaz na dodavatele, informace o dodacích podmínkách a údaje o výrobci. Údaje o dodavateli jsou udržovány rovněž na serveru 1001 IT. Aktuální ceníky jednotlivých prodejců si lze samozřejmě uložit.

Pro zájemce o hardwarové novinky jsou internetové stánky 1001 IT určitě jedny z těch, které stojí za pozornost. Vytknout jim lze snad jen množství reklam, které působí rušivě, obzvláště při čtení delších textů.

Další odkazy na příbuzné zdroje:

Česky psané stánky o hardwarových novinkách poskytuje také http://svet.namodro.cz/. Pokud hledáte podobné stránky v zahraničí, lze jednoznačně doporučit http://www.tomshardware.com/.

Zpět na začátek
ÚVT MU, poslední změna 14.11.2011