\"/
\"/ \"/    

Aplikace pro podporu hledání soukromého ubytování studentů MU

Lukáš Maňásek, FI MU, PřF MU, Spolek CPS
Ročník XV - číslo 2, prosinec 2004
Citace: L. Maňásek. Aplikace pro podporu hledání soukromého ubytování studentů MU. Zpravodaj ÚVT MU. ISSN 1212-0901, 2004, roč. XV, č. 2, s. 16-17.
verze pro tisk: PDF
Tematické zařazení: Dění na MU, Projekty
 předchozí článek | následující článek 

V roce 2003 studovalo na Masarykově univerzitě 27690 studentů v řádném studiu. K 1.10.2003 bylo celkem podáno 7081 žádostí o koleje, přičemž MU disponovala pouze 4345 lůžky. Několik tisícovek studentů si tak muselo najít alternativní ubytování. Právě těmto studentům je určena aplikace, která byla 1.6.2003 spuštěna na adrese www.bydleni.muni.cz. Jde o ojedinělý projekt, který na základě zadání vedení MU vypracoval celouniverzitní studentský spolek Cesta pro studenty. Do celého projektu bylo zapojeno několik studentů z různých fakult. Analýzu a návrh vypracovali O. Krajíček, L. Rychnovský a J. Skřivan. V programátorském týmu byli dále zapojeni T. Hanzelka, M. Sänger a J. Řezníček. Všechny technické prostředky (server, konektivitu a další komponenty potřebné pro provoz aplikace) zajistil a dodal Ústav výpočetní techniky MU. Aplikace běží na stroji s procesorem Athlon XP GHz, 80GB disk a 1GB paměti.

Aplikace je vytvořena tak, aby ji mohli plně využívat pouze studenti MU. Ostatní uživatelé mají omezená práva, jež jim neumožní si ubytování najít, ale pouze nabídnout. Možnost vkládat inzeráty mají fyzické i právnické osoby a inzerce je pro všechny zdarma. Po vytvoření účtu a následném přihlášení mohou uživatelé nejen vkládat nové inzeráty, ale také měnit již dříve vložené, případně editovat kontaktní informace, které budou u jejich inzerátů zobrazeny. Při zadávání inzerátu je možnost vyplnit řadu předdefinovaných podrobných informací o nabízeném ubytování (např. druh nemovitosti, stav objektu, stáří bytu, ...). Systém umožňuje vkládat inzeráty celkem do tří kategorií: nabídka ubytování, hledání spolubydlících a výměna bydlení, z nichž poslední dvě mohou využívat pouze studenti MU.

Vyhledávat v inzerátech lze hned podle několika kritérií. Uživatel může využít základního, pokročilého a expertního vyhledávání. V základním vyhledávání se zadává pouze kód bytu, případně řetězec z názvu. U pokročilého je navíc možnost zadat čtvrť Brna nebo maximální částku za pronájem. V expertním vyhledávání lze vybírat až z 50 kritérií, jako jsou například obytná plocha bytu, patro, zda je v bytě internet, kabelová televize atd. Výsledky hledání lze řadit podle potřeby (kódu bytu, ceny, data vložení, ...). Student si tak může během chvilky najít ubytování, které nejvíce odpovídá jeho představám.

Prvním větším zatížením prošel systém v září 2003. V průběhu tohoto měsíce bylo celkem vloženo 391 inzerátů a průměrný počet přístupů byl 220 za den a bylo zobrazeno 48510 stránek. O rok později, během září 2004, bylo vloženo již přes 400 inzerátů, průměrný počet přístupů stoupl na 914 za den a celkem bylo zobrazeno 123643 stránek.

V první polovině roku 2004 byla aplikace doplněna o několik nových funkcí. Studenti se mohou nyní do systému hlásit pomocí svého UČO a hesla do IS MU. Odpadla tak pro ně nutnost vytvářet si účet. Studentům je také nabízena služba "Moje poptávka". Student si může navolit několik kritérií, která považuje za důležitá. Pokud je následně do systému vložen inzerát, který těmto požadavkům vyhovuje, je automaticky zaslán upozorňující email. Tato funkce studentům ušetří spoustu času, který by jinak strávili procházením pro ně nezajímavých inzerátů.

Nově byly do systému přidány kompletní statistiky, které se aktualizují každých pět minut. Každý návštevník stránek tak snadno může zjistit počty přístupů za poslední měsíc, týden, den, případně za poslední hodinu. Zveřejněna je také statistika počtu inzerátů včetně statistiky jednotlivých detailů bytu. Lze tedy snadno vyčíst, že 24% inzerátů mělo zadáno cenu 2000 Kč, 57% inzerátů mělo jako kód bytu 2+1 nebo 3+1. Naopak ze statistiky vyhledávání můžeme zjistit, o jaké byty je největší zájem. Z celkového počtu 32930 hledání se studenti ve 30% případů dotazovali na byt 2+1 a v 15% na jeden pokoj. Nejvíce preferovanou čtvrtí je Brno-město - 27% a Královo Pole - 15% pořadavků. Všechny statistiky lze zobrazit i v grafickém (koláčovém) provedení.

D. Sehnálek přidal do systému článek s právními radami, které souvisejí s problematikou pronájmu/nájmu bytu či jeho části. Tyto rady si rozhodně nekladou za cíl vyřešit za studenty případné problémy, spíše poukazují na různá úskalí a přehledným způsobem vysvětlují a objasňují některé pojmy. Student zde také může najít odkazy na konkrétní zákony a paragrafy týkající se pronájmu/nájmu bytu.

Za necelých 17 měsíců provozu bylo na stránky bydleni.muni.cz vloženo 2628 inzerátů. Z toho 1568 do kategorie "Nabídka ubytování", 842 do "Hledání spolubydlícího" a 218 do "Výměna bydlení". Účet má vytvořeno 1177 fyzických osob a 30 realitních kanceláří. Celkový počet přístupů přesáhl 90 tisíc.

Všechna statistická data jsou uváděna k datu 17.11.2004

Zpět na začátek
ÚVT MU, poslední změna 14.11.2011