Simplified direct Kjeldahl method suitable as a primary reference procedure for the determination of total protein in reference materials used in clinical chemistry

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VINKLÁRKOVÁ Bára CHROMÝ Vratislav BITTOVÁ Miroslava ŠPRONGL Luděk ŽALUDOVÁ Lenka

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Klinická biochemie a metabolismus
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.cskb.cz/res/file/KBM-pdf/2015/2015-4/KBM-4-2015-Chromy-188.pdf
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova total protein; the Kjeldahl method; serum-based reference materials
Popis Chromý a kol. v r. 2009 zjistili, že stanovení celkové sérové bílkoviny biuretovým činidlem za použití albuminových kalibrátorů, vypracované v r. 1981 Doumasovou pracovní skupinou jako kandidáta na referenční metodu, poskytuje výsledky s neakceptovatelnou systematickou pozitivní chybou, způsobenou zejména endogenním sérovým bilirubinem a lipidy. Zjistili též, že k nápravě stačí užít bíkovinné standardy na bázi séra nebo plasmy, které jsou komutabilní se vzorky pacientů, a jsou certifikovány Kjeldahlovou metodou. V našich dvou předchozích publikacích, (Chromý a kol., 2015 a Vinklárková a kol., 2015), jsme ověřili Kjeldahlovy postupy užívané v laboratorní medicíně. Zvolili jsme přímou analýzu ze sraženiny bílkovin promyté kyselinou trichloroctovou a prověřili jsme její analytické provozní parametry. V této práci popisujeme zjednodušenou analýzu s modifikovanou Kjeldahlovou digesční baňkou, kterou lze přímo připojit k tomu přizpůsobené Parnes-Wagnerově destilační aparatuře a uvádíme její validační parametry. Zjednodušenou Kjeldahlovu metodu navrhujeme jako standardní operační postup pro stanovení celkové bílkoviny v referenčních materiálech užívaných v klinické chemii.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info