Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2016 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Maso |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Zoologie |
Klíčová slova | Toxoplasma gondii; zoonosis; lamb meat; goat meat; serology; qPCR |
Přiložené soubory | |
Popis | Toxoplasmóza je světově rozšířenou zoonózou a konzumace tepelně nedostatečně ošetřeného masa je hlavním rizikovým faktorem infekce člověka. U kůzlat (n=39) a jehňat (n=18) určených k lidské spotřebě z domácích porážek v České republice byl zjištěn výskyt protilátek proti T. gondii u 28,2 %, respektive 27,8 % jedinců. DNA parazita byla detekována ve tkáních (bránice, plíce) 10,3 % kůzlat a 16,7 % jehňat. I když je spotřeba těchto druhů masa v České republice nízká, může být jejich konzumace zdrojem infekce člověka. |
Související projekty: |