Diet in transitory society : isotopic analysis of medieval population of Central Europe (ninth–eleventh century AD, Czech Republic)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Strava v přechodové společnosti : izotopové analýzy populace střední Evropy (9.-11. stol., Česká republika)
Autoři

KAUPOVÁ Sylva VELEMÍNSKÝ Petr HERRSCHER Estelle SLÁDEK Vladimír MACHÁČEK Jiří POLÁČEK Lumír BRŮŽEK Jaroslav

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Archaeological and Anthropological Sciences
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s12520-016-0427-8
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Stable isotopes; Millet; Middle Ages; Great Moravia; Socioeconomic stratification
Přiložené soubory
Popis Náplní práce je studium stravování v kontextu formování státu, christianizace, urbanizace na příkladu Velkomoravské říše (9. stol. n.l. Česká rpeublika). Zkoumal se dále i rozpad sociálních struktur na začátku 10. stol. a následná revitalizace v 11. stol. U 189 dospělých jedinců a 74 zvířat byly změřeny hodnoty uhlíku a dusíku v kostech. Tyto nálezy pocházely z různých socioekonomických kontextů (centrum/zázemí) a období (velkomoravské / mladohradištní).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info