Využití micelární elektrokinetické kapilární chromatografie pro analýzu extraktu schizandry činské

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠEVČÍKOVÁ Petra ŠTĚRBOVÁ Hana GLATZ Zdeněk SLANINA Jiří MUSIL Pavel

Rok publikování 2001
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník příspěvků 5.Pracovního setkání biochemiků a molekulárních biologů
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Biochemie
Klíčová slova Medicinal Plants; Micellar Electrokinetic Chromatography
Popis Schisandra chinensis is native in East Asia, but several attempts to cultivate this plant under European climatic conditions have been made. The friuts and seeds are used for tonic purposes and as a stimulant in Oriental medicine. The biologically active compounds are the lignans which are compounds with an uncommon structure derived from dibenzo[a,c]cyclooctadiene. The major lignans are schizandrin, gomisin A, gomisin N and wuweizisu C: The lignans of S.chinensis prevent liver injuries induced by some hepatotoxic chemicals, stimulate liver regeneration after partial hepatectonomy, and also inhibit hepatocarcino-genesis and lipid peroxidation in rats. Micellar electrokinetic capillary chromatography (MECC) has been used for the analysis of the Schisandra extract. Separation conditions have been optimised with respect to different parameters including pH and ion strength of the background electrolyte, SDS concentration, acetonitrile concentration (% v/v) and temperature. A buffer consisting of 40 mM SDS and 35 % (v/v) acetonitrile in 10 mM disodium tetraborate pH 9,3 was found to be the most suitable electrolyte for this separation. A extract was dried and disolved in 10 mM disodium tetraborate buffer pH 9,3 containing of 20 mM SDS and 35 % (v/v) acetonitrile. An applied voltage of 28 kV (positive polarity) and a temperature of 25 oC gave the best separation of the lignans.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info