C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠMEJKAL Karel GRYCOVÁ Lenka MAREK Radek LEMIERE Filip JANKOVSKÁ Dagmar FOREJTNÍKOVÁ Hana VANČO Ján SUCHÝ Václav

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Natural Products
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www DOI: 10.1021/np070063w
Doi http://dx.doi.org/10.1021/np070063w
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova flavonoid; geranyl; natural product; NMR
Popis Five geranylflavonoids, one prenylated flavonoid, and a simple flavanone were isolated from an ethanolic extract of Paulownia tomentosa fruit. Tomentodiplacol (1), 3-O-methyl-5-methoxydiplacol (2), 6-isopentenyl-3-O-methyltaxifolin (3), and dihydrotricin (4) are reported from a natural source for the first time and 3-O-methyldiplacone (6) for the first time from the genus Paulownia. The structures of the compounds were determined by mass spectrometry, including HR-MS, and by 1D and 2D NMR spectroscopy. The cytotoxicity and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) quenching activity of some of these compounds were tested, with diplacone proving to be the best antioxidant, though the most cytotoxic compound.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info