Determination of Ergosterol Levels in Barley and Malt Varieties in the Czech Republic via HPLC
Název česky | Stanovení ergosterolu v odrůdách ječmene a sladu v České republice pomocí HPLC |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2008 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Journal of Agricultural and Food Chemistry |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Analytická chemie, separace |
Klíčová slova | Ergosterol; Malt; Barley; Deoxynivalenol; Gushing; HPLC |
Popis | V této práci byl stanovován obsah ergosterolu v odrůdách ječmene a sladu pěstovaných v ČR metodou HPLC. Tato metoda byla statisticky vyhodnocena, validována a aplikována na 124 vzorků ječmene a sladu. Ergosterol byl izolován extrakcí, saponifikací a kvantifikován pomocí HPLC s DAD. Obsah ergosterolu se pohyboval mezi LOD-36.3 mg/kg v ječmeni a LOD-131.1 mg/kg ve sladu. Ergosterol je spojován s metabolity produkovanými pokud je ječmenné zrno napadeno pathogeny.Ječmen pak vykazuje vysokou hodnotu přepěňování. Přesto bylo zjištěno, že obsah ergosterolu nekoreluje se stupněm přepěňování piva. |
Související projekty: |