THE USE OF MALDI-TOF MASS SPECTROMETRY WHOLE CELL PROTEIN/PEPTIDE PROFILES FOR IDENTIFICATION AND CHARACTERIZATION OF NOVEL STRAINS WITH PROBIOTIC PROPERTIES

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Využití protein-peptidových profilů MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie celobuněčných preparátů pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi
Autoři

TESHIM Andrea ŠEDO Ondrej SEDLÁČEK Ivo ŠVEC Pavel DRÁB Vladimír

Rok publikování 2009
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis V potravinářském průmyslu, konkrétně v oblasti využívání nových kmenů bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi, se klade důraz na selekci vhodného kmene, jeho identifikaci a charakterizaci. Moderní metoda Matrix Assisted Laser Desorption/Ionization - Time of Flight Mass Spectrometry (MALDI MS) se v mikrobiologii široce využívá pro chemotaxonomii zejména pro svou vysokou citlivost, výbornou reprodukovatelnost, technickou nenáročnost a rychlost analýzy. Poskytuje protein/peptidový profil, který je pro daný bakteriální kmen vysoce charakteristický a pro identifikaci má mimořádnou rozlišující schopnost. Je využíván pro přímou identifikaci celobuněčných preparátů a pro sledování charakteristik (klasifikace, produkce metabolitů..) daného kmene. Identifikace je založena na porovnání protein/peptidových profilů neznámých vzorků s profily databází typových a referenčních kultur. Metodika: Po kultivaci buněk byla provedena standardní ethanolová extrakce (Bruker, Německo), extrakty byly ve vhodné matrici (alpha-cyano-4-hydroxy-cinnamic acid) pipetovány na MALDI destičku a analyzovány v hmotnostním spektrometru. MS data byla zpracována shlukovou analýzou za využití BioTyper software (Bruker). Optimalizace podmínek růstu a analýzy byla provedena s využitím typových kultur rodů Bifidobacterium, Lactobacillus a Lactococcus. Cílem studie bylo ověřit diferenciační schopnosti metody pro spolehlivou identifikaci a charakterizaci kmenů vybraných druhů bakterií mléčného kvašení. Výsledky: Proces optimalizace nepotvrdil vliv kultivačního media, prodloužené kultivace a délky uchovávání zamraženého vzorku na výsledky MALDI-MS analýzy. Získali jsme vysoce reprodukovatelné výsledky identifikace stovky typových a referenčních CCM a CCDM kmenů bakterií mléčného kvašení a následně 74 nových kmenů bakterií s probiotickými vlastnostmi. U většiny kmenů byla prokázána schopnost metody rozlišit kmen na úrovni rodu, druhu a poddruhu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info