Carbohydrate CH/pi interactions – Theoretical investigation of the favourable regions in the carbohydrate surroundings

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOZMON Stanislav MATUŠKA Radek SPIWOK Vojtěch KOČA Jaroslav

Rok publikování 2011
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Popis Molecular recognition of carbohydrates by proteins plays a key role in many biological processes including immune response, pathogen entry into a cell, cell-cell adhesion and so forth. The list of proteins that recognise carbohydrates via aromatic residues include lectins, carbohydrate-binding modules, glycosidases, glycosyl transferases, “greasy slides” of carbohydrate transporters and complimentary sugar-binding sites (“sugar tongs”). Carbohydrates typically interact with aromatic systems in a parallel orientation. In this study we present the first systematic computational three-dimensional scan of carbohydrate hydrophobic patches for the ability to interact via CH/pi dispersion interactions. The carbohydrates b-D-glucopyranose, b-D-mannopyranose and a-L-fucopyranose were studied in a complex with a benzene molecule, which served as a model of the CH/pi interaction in carbohydrate/protein complexes.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info