Informace o projektu
Strukturní charakterizace vybraných přirozeně neuspořádaných proteinů pomocí nukleární magnetické rezonance

Informace

Projekt nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
MUNI/C/0040/2021
Období řešení
2/2021 - 12/2021
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta

Alzheimerova choroba je jedno z nejznámějších neurodegenerativních onemocnění, které je přímo spojeno s patologickými strukturními změnami v rámci proteinu tau. Za fyziologických podmínek protein tau stabilizuje mikrotubulový transportní systém v axonech neuronů. Za aktuálně neznámých podmínek dochází k patologickým strukturním změnám v rámci tau, které zapříčiní snížení afinity tau k tubulinu. Fyziologicky nefunkční tau se poté hromadí v cytoplazmě, kde agreguje až do formy neurofibrilárních shluků (NFTs – neurofibrillary tangles). To má za následek narušení axonálního transportu a později přerušení synaptického spojení v mozku, což v dlouhodobějším horizontu vede ke zhoršování kognitivních funkcí jedince. V současné době je již dobře popsaná struktura výše zmíněných NFTs. Rovněž je známo, že některé buněčné procesy mohou podporovat agregaci tau proteinu (např. posttranslační modifikace nebo interakce s dalšími proteiny) Nicméně molekulární mechanismus přechodu fyziologicky funkční formy tau na patologickou není aktuálně znám. Tento projekt bude zaměřen na strukturní charakterizaci tau proteinu v jeho nativní i hyperfosforylované formě. Vzhledem k přirozeně neuspořádanému charakteru proteinu budou pro strukturní charakterizaci použity různé metody nukleární magnetické rezonance (NMR). Porovnáním výsledků pro nefosforylovaný a hyperfosforylovaný tau protein se student pokusí odpovědět na otázku, jestli nadměrná fosforylace může zapříčinit strukturní změnu, která vede k patologické dysfunkci proteinu tau.

Publikace

Počet publikací: 1


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info