Nahlédnutí do struktury a funkce lektinu RS20L z bakteriálního fytopatogenu Ralstonia solanacearum

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠULÁK Ondřej KOSTLÁNOVÁ Nikola ADAM Jan MITCHELL Edward IMBERTY Anne WIMMEROVÁ Michaela

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Chem. Listy 101, 425–465 (2007) - VII. Mezioborové setkání mladých biologů, biochemiků a chemiků
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Biochemie
Klíčová slova Ralstonia solanacearum - lectin - function - structure
Popis Lektiny jsou proteiny neimunitního původu, které aglutinují buňky a precipitují glykokonjugáty. Tyto lektiny specificky rozpoznávají cukerné zbytky obsažené na povrchu buněčných stěn a membrán, a tak mění fysiologii ovlivňující aglutinaci, mitózu a další biochemické změny v buňce. Jejich specifita je obvykle definována monosacharidy a oligosacharidy, které jsou tak i nejlepšími inhibitory. Zájem o studium lektinů spočívá v jejich široké paletě vlastností a potenciálních aplikací (zemědělství, farmakologie, imunologie, léčba rakovinového bujení atd.). Ralstonia solanacearum je bakteriální fytopatogen způsobující hnilobná onemocněni mnoha ekonomicky významných zemědělských plodin, jako jsou například brambory, rajčata, lilek, banány, tabák a mnoho dalších. Největším problémem je, že proti tomuto patogennímu mikroorganismu doposud nebyla objevena účinná terapie a ani nebyla vyšlechtěna dostatečně resistentní odrůda hospodářských plodin. Rostlinné a živočišné patogeny využívají protein-sacharidových interakcí ke strategii rozpoznávání a invazi do hostitele. Hlavním smyslem studie je porozumění molekulárním mechanismům, které umožňují patogenní bakterii takto napadat, kolonizovat a ovlivňovat fysiopatologii jejich hostitele. Takovéto studie mohou napomoci k vytvoření koncepce účinného boje proti těmto patogenním agens. Dle našich dosavadních znalostí, bakterie R. solanacearum produkuje tři rozpustné lektiny (RSL, RSIIL a RS20L). RSL (MW 9900 Da) jeví cukernou specifitu k L-fukose a částečnou sekvenční homologii s lektinem AAL z houby Aleuria aurantia. RS-IIL (MW 11601 Da) se podobá strukturou i vlastnostmi lektinu PA-IIL z bakterie Pseudomonas aeruginosa, která je lidským podmíněným patogenem. Liší se však cukernou specifitou. Poslední z této trojice je lektin RS20L (MW 19906 Da), který vykazuje vazebnou schopnost k L-fukose, D-manose a D-xylose. Tato práce popisuje strukturu a funkční vlastnosti RS20L. Tento lektin nemá sekvenční homologii s žádnou doposud známou aminokyselinovou sekvencí. Přestože vyřešení krystalové struktury naznačilo vysokou strukturní podobnost s živočišnými galektiny, RS20L D-galaktosu nerozpoznává. Další funkční studie pomocí surface plasmon resonance a mikrokalorimetrických metod umožnily charakterizovat vazebné vlastnosti (afinita, kinetika reakce) a termodynamické parametry.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info